От кога и как да мием зъбите на бебето

Кога да заведем детето на зъболекар?
март 14, 2019

От кога и как да мием зъбите на бебето

Тъй като най – разпространеното заболяване по зъбите е зъбният кариес много е важно профилактиката срещу него да започне още в кърмаческа възраст. С етиологията на зъбния кариес са свързани много фактори, но най–често срещаните са видът на храната и микроорганизмите. Храните с високо садържание на въглехидрати благоприятстват натрупването на плака в устната кухина, която създава подходяща среда за развитие на микроорганизмите. Те много бързо разграждат въглехидратната храна до киселини, които от своя страна увреждат и намаляват здравината на зъбният емайл.

Спазването на отлична хигиена и създаването на хигиенни навици трябва да започне още по време на кърмаческия период. Независимо, че още нямаме пробили зъби в този период, трябва да се грижим за лигавицата в устната кухина, тъй като знаем че през този период бебето се храни основно с мляко с богато съдържание на въглехидрати. Това е предпоставка за натрупване на зъбна плака и създаване на кисела среда в устата на бебето и развитие на бактерии. Затова много често в тази възраст срещаме така нареченото заболяване „млечница“ , свързано с образуването на бели налепи по устната лигавица и езика на бебето. Профилактиката срещу това заболяване е всяка вечер след последното хранене да се обтрива устата на бебето с 1,5% кислородна вода с стерилна марличка, която се навива на пръста на майката. Тази процедура продължава дори и след появата на първите зъбки.

До втората година на бебето не е препоръчително да се използва паста за зъби, почистването на зъбите става чрез марличка или със специални силиконови четки, които се поставят върху пръста на майката.

След втората година вече детето трябва да бъде обучено как само да мие правилно зъбите от денталния лекар или родителя. Тази процедура трябва да се превърне в игра и забавление за детето, за да се стимулира позитивния навик. Четкането на зъбите се извършва със същите движения, като при възрастните – от венеца към зъба с кръгообразни движения по всички повърхности на всички зъби.

От 2 до 6 години се използват пасти за зъби без флуорид, тъй като в тази възраст те поглъщат почти цялото количество паста, използвана за миенето. Ако се използва флуорна паста това може да доведе до предозиране с флуор и т. нар. флуороза на постоянните зъби, които се изграждат в този период. От 7-мата година вече се използват пасти с флуориди, които да реминерализират вече пробиващите постоянни зъби.