Кога да заведем детето на зъболекар?

От кога и как да мием зъбите на бебето
март 14, 2019
Имплантите като заместване на липсващ зъб
март 14, 2019

Кога да заведем детето на зъболекар?

Едно от най-запомнящите се радостни събития за всеки родител е поникването на първото зъбче на детето. Те са толкова сладки и прекрасни и ние с нетърпение се хвалим на близки и познати колко зъбки има вече, колко са прекрасни те, че едва ли се замисляме за евентуални проблеми при млечните зъбки. Но както посещаваме редовно педиатър за насоки в отглеждането и развитието на бебето /особено през първите 3 години/, така и профилактичният преглед при зъболекар е необходим за да получим информация как да запазим млечните зъбки на децата максимално дълго здрави и красиви.

И тук възниква въпросът: ”Кога е редно да заведем детето за първи път на зъболекар?”.

Повечето родители ще отговорят „Щом няма проблем защо да го водим при зъболекаря?”. Опитът показва, че децата, за които първото посещение в зъболекарския кабинет е по повод на болка в някое зъбче реагират доста негативно и с по-голямо недоверие към лечението. Така в много случаи детето свързва зъболекарския кабинет и с този спомен за болка и се формира подсъзнателна негативна реакция към последващи посешения, дори и само за профилактика. От друга страна деца, които са посетили зъболекарския кабинет за първи път по друг повод, за профилактичен преглед, като придружаващи единия от родителите за неговото лечение, отговарят с любопитство и са отворени към едно ново и интересно преживяване в живота си. Подходящият подход на зъболекаря и родителя в този момент могат да ви избавят от последващи проблеми и отказ на детето да съдейства за лечение.

И все пак коя е подходящата възраст, така че хем да не е много малко за да разбере какво се случва, хем да не е късно за да се открият навреме проблеми на млечните зъбки?

Това е възрастта след 2 години, когато обикновено всички бебешки зъбки са пробили и детето проявява интерес и любопитство. Друго важно условие е детето да е физически здраво, в добра кондиция /да не е сънено или гладно/ и предварително подготвено от родителите за новото начинание. Подготовката се състои в положително отношение на родителите към посещението – говорете на детето като за ново вълнуващо събитие в живота му /представете си как го подготвяте за първото посещение в детската градина/, изтъквайте само положителните емоции, представете го като нова игра. В никакъв случай не им говорете за болка /или липсата й/.

При първото посещение не е задължително да се извърши същински преглед в устата на детето, но по-важно е че то ще се запознае с обстановката и екипа в зъболекарския кабинет и при последващо посещение ще е по-предразположено за съдействие. Много често дори тези деца сами настояват да посетят отново кабинета.

По този начин ще гарантираме на детето формиране на положително отношение и навици за профилактика на денталното здраве.